Anneloek Sollart documentairemaker
De beveiligers
Zij kijken. Wij worden bekeken.
De documentaire De beveiligers gaat over de mensen die moeten instaan voor onze veiligheid. Hun ogen en oren focussen op het potentiële gevaar. Zij moeten onze angst bezweren. Met een glimmende V op hun revers doen ze hun werk op het snijvlak van gevaar en veiligheid. In hun rug staan de mensen die ze moeten beschermen. De spanningen in de samenleving komen recht op hen af. In alle omringende landen zijn aanslagen geweest. Het is niet een kwestie van 'of' maar van 'wanneer' het noodlot ook in Nederland toe zal slaan. Terreurdreiging is iets waar wij allemaal in ons hoofd en de beveiligers in hun werk direct mee moeten leven.

Door de ogen van de beveiligers laten we zien hoe wordt gereageerd op angst voor aanslagen. We zien wat ze meemaken, hoe ze de gevaren inschatten, en hoe ze proberen de risico's te beheersen. We filmen de beveiligers als zichtbaar fenomeen van een verborgen wereld.
Door de verschillende beveiligers op uiteenlopende wijze aan het werk te zien, nodigt de film uit tot vragen.
Hoe gaan wij om met angst en gevaar? Zijn alle risico's uit te sluiten met beveiliging? Ontstaat met al die 24/7-begeleiding een 'surveillance'-maatschappij? En misschien wel de belangrijkste vraag: Maakt de focus op beveiligen ons juist niet angstiger? Hoe moet je leven in deze tijd van terreurdreiging?

In de film houden we de beveiligde wereld tegen het licht door de ogen van mensen aan 'de frontlinie': zowel de beveiligers op straat als hun collega's binnen achter de monitoren. Voor de kijker, die zijn houding moet bepalen ten opzichte van de terreurdreiging, is de film een prikkelende confrontatie met zijn of haar eigen angst. En een uitnodiging om een standpunt in te nemen in de discussie rondom beveiliging.

Bekijk de trailer:


De hele documentaire is op NPO Start te bekijken.

credits
regie Anneloek Sollart
camera Jean Counet
editing Tim Roza
muziek Juho Nurmela
geluid Jillis Schriel, Benny Jansen, Sander den Broeder, Sam Huisman
producent Eline van Wees, Simone van den Broek (Basalt Film)
© KRO-NCRV