Anneloek Sollart documentairemaker
Blijven gaan
In de documentaire Blijven gaan trainen vijf senioren van hoge leeftijd - de oudste is 91 jaar - met elkaar in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. Maar het lichaam hapert en hun leefwereld wordt steeds kleiner. Eenzaamheid ligt op de loer. Door samen te sporten hebben ze steun aan elkaar, vallen herkomst en sociale status weg en zijn de senioren vol humor en levenslust. Zo is Blijven gaan een emotioneel geladen film over doorzetten. En over hoop.


Leen (91) sport al zijn hele leven. In de film zien we hoe moeilijk hij het vindt dat zijn lichaam steeds minder kan. ‘Ik wil niet krakkemikkerig worden,’ zegt hij als het touwtje springen niet meer lukt. Zahra (70) is gevlucht uit Iran. Overdag helpt ze terminale mensen met bewegen, zelfs als ze in bed moeten liggen. Ze komt op de sportschool om het zware werk even te vergeten en fit te blijven. Ria (74) is helemaal geen sportief type, ze kijkt niet op een gebakje meer of minder. Op de sportschool ziet ze haar vriendinnen en is ze even uit haar ‘stille huisje’. Harry (76) probeert via het trainen een vrouw te vinden. Hij wil aantrekkelijk blijven en er nog toe doen. Jan (85) houdt er een Spartaans sportschema op na. In de avond geeft hij met een verlamde linkerarm handbaltraining aan studenten. De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier.
Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. In de documentaire zien we de senioren ook alleen thuis. Dan moeten ze het stellen zonder de hulp van de club. De een slaagt daar beter in dan de ander. En anders is er altijd nog die typisch Rotterdamse zelfspot.

In Blijven gaan ziet de kijker het confronterende gevecht tegen het strammer wordende lichaam, in het besef dat je die strijd op den duur altijd verliest. Dunne benen duwen trillend een gewicht van 50 kilo, Jan wankelt hijgend naar de kant na een halfuurtje op het roeiapparaat. De camera zit er steeds bovenop. Anneloek observeert met een sterk visuele stijl, maar altijd met compassie en respect.

Blijven gaan is een coproductie van The Film Kitchen en Omroep MAX en kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het CoBO, VEVAM en gemeente Rotterdam.

De trailer van de documentaire is hier te bekijken.

De hele documentaire is op NPO Start te bekijken.

credits
regie Anneloek Sollart
assistent Gracia Witteman
montage Caroline Hoeberechts N.C.E.
montage assistent Niels Koopman
camera Mick van Dantzig Victor Horstink
geluid Jillis Schriel Gerben Kokmeijer
tekst Wilfried de Jong
muziek Ocobar
geluidsnabewerking Alex Booy
beeldnabewerking Ruud de Bruyn Xandra ter Horst
vormgeving Yvo Zijlstra
productie Koosje de Pooter Elleke Swaans Hayat Zoheir
producenten Ineke Kanters, Jan van der Zanden
logo's The Film Kitchen / Omroep MAX
© Omroep MAX | The Film Kitchen