Anneloek Sollart documentairemaker
Rauw

“Eén keer per week frietjes eten is toch niet slecht voor je?” Het vriendinnetje van de 10-jarige Tom begrijpt het niet; waarom mag hij alleen maar rauw eten? Toms moeder Francis zegt dat alleen voedsel dat geen enkele bewerking heeft ondergaan, gezond is. Tom is vermoedelijk het enige kind in Nederland dat al vanaf zijn 5e jaar leeft op een dieet van rauwe groenten, noten en vruchten.

De documentaire zorgde in 2008 voor commotie toen Francis en haar zoon in een uitzending van de televisietalkshow De wereld draait door verschenen. Journalist Hugo Borst maakte de moeder daar uit voor “een extremist die psychiatrische hulp nodig had”. Toch laat Francis zich door geen enkele tegenstander van haar geloof brengen. Tom krijgt een appel na het voetballen – géén broodje worst. Dat rauw eten geen geur heeft, zoals de pizza die de buren soms bestellen, vindt Tom wel jammer. En dat zijn eten altijd koud is, zelfs in de winter.

Tom houdt zich aan de strenge eetregels van zijn moeder, maar hij weet dondersgoed dat de wereld vol is van snoep, pannenkoeken en friet. Francis twijfelt geen moment aan het nut van het prehistorische dieet. Ze heeft de touwtjes stevig in handen. Tegen Tom: “We zijn pioniers, schat.”

In een wereld van chips, patat en cola mag  de 10-jarige Tom alleen wortels, appels en noten eten. Zijn moeder is overtuigd aanhanger van het rauw eten-dieet. Koken of bakken is ongezond, zegt ze, dus krijgt Tom alleen rauw eten. Over de 10-jarige Tom, het enige kind in Nederland dat al vanaf zijn 5e jaar leeft op een dieet van rauwe groenten noten en fruit.  

broadcasted NPO 3 (Zapp)
screenings IDFA 2008, Ecofilms Festival Rodos 2009, Cinambiente Turin 2009
honours Cinekid Kinderkast Non-Fictie Juryprijs 2008, Rodos Ecofilms 2009 International Films & Visual Arts Festival Short Film Award
crew Anneloek Sollart (director), Rob Hodselmans (cinematography), Caroline Hoeberechts (editing), Benny Jansen (sound), VPRO (broadcasting company)